Jämställdhet moraliskt rätt

Dagens första seminarium, Jämställdhet som strategi i talangjakten, avklarat. Några heta one-liners fick vi fram. Caroline af Ugglas (Skandia Liv) vittande om att det faktiskt finns ett ideologiskt motstånd mot att ta in kvinnor i styrelsen. På klarspråk betyder det att man faktiskt inte vill ha in kvinnor i styrelsen. Det är ju det vi misstänkt, men skönt att någon med insyn faktiskt säger som det är. Det fick Annika Elias (Ledarna) att dra slutsatsen att kvotering är det enda rätta.

”Ledarskap sitter i hjärta och hjärna och inte i byxorna”, slog hon fast.

En annan intressant reflektion är att många upplever ett stopp när man når 20-25 procent kvinnor. Vad beror det på? Lena Olvings (SAAB) analys är att det kanske skrämmer så när man upplever att makten håller på att förskjutas. Männen sätter i klackarna av rädsla för vad som händer om det blir fler? Om det stämmer behöver vi ju arbeta fram nya strategier för att komma vidare.

”Det är inte alltid lätt att leda olikheter, men resultatet blir bättre”, sa Mernosh Saatchi (Humblestorm).

Hans Börsvik, (PwC) var befriande rak.

”Det är strunt att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor för börsbolagens styrelser. Hur svårt kan det vara?”

Han var också bekymrad över att lönsamhet fått för stor betydelse som grund till jämställdhetsdebatten.

”Vi var lönsamma även innan. Det argumentet räcker inte. Man ska driva jämställdhet för att det är moraliskt rätt.”

Läs mer om seminariet här.

 Nu förbereder jag mig för nästa debatt. Det är moderaterna som arrangerar och vi ska debattera hur vi rent praktiskt kommer vidare i jämställdheten och vad vi kan förvänta oss av politiken för att komma framåt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jämställdhet moraliskt rätt

 1. Helga skriver:

  Intressant läsning!

 2. Sofie skriver:

  Hej Camilla, tack för inspirerande läsning. Jag blev så ledsen när jag kom över att Carina Nemeth som jobbade på PWC hade gått bort, berörd av privata skäl måste jag fråga med respekt om hon bodde på Lidingö och var gift? Det gjorde mig mycket ont att läsa att cancern tagit ett ännu ett liv i förtid. Med vänlig hälsning, Sofie

  • Mats Daleskog skriver:

   Hej Sofia,
   här kommer ett sent svar, Carina, min mamma, bodde på Lidingö och var gift med Dr. Antal Nemeth. Hon är begravd i utomhus kolumbariet på Lidinö Kyrkogård. MVH /mats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *